Mala knjižnica

Stranicu uređuje školska knjižničarka Marija Gajski, prof. i dipl. bibl.

MACA PAPUČARICA Marko Penava, 1.a

ONLINE AKTIVNOSTI KNJIŽNICA

 

Popis besplatnih eKnjiga KNJIŽNICA GRADA ZAGREBA potražite ovdje. Putem usluge „Pitajte knjižničare“ možete dobiti pomoć u pronalaženju i odabiru tiskanih i internetskih informacijskih izvora za teme koje vas interesiraju. Na svom YouTube kanalu Knjižnice su osigurale snimke različitih događanja koja su se održala, a vrijedne Digitalizirane zbirke svim zainteresiranima omogućuju pregledavanje mnoštva knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i druge građe.

 

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA Osijek će na svom službenom You Tube kanalu objavljivati video materijale dječje književnosti.

 

GRADSKA KNJIŽNICA Zadar na You Tube kanalu Knjižnice objavljuje snimljene preporuke za čitanje online građe, a u suradnji s KAZALIŠTEM LUTAKA Zadar organizirali su čitanje slikovnica uživo putem You Tube kanala Kazališta.

 

Knjižničari KNJIŽNICE I ČITAONICE „Fran Galović" Koprivnica pripremili su prijedlog kako pripremiti predškolce za školu.

 

GRADSKA KNJIŽNICA Vinkovci iako je fizički nedostupna, nastavlja komunicirati s ljubiteljima dobrog štiva putem društvenih mreža. Pokrenuli su različite rubrike poput "Minute za dobar san" kojom će poticati čitanje od najranije dječje dobi koju ističu kao jednu temeljnih zadaća knjižničarstva, a koju možete pratiti svakoga utorka i četvrtka u 20 sati. Aktivnosti knjižnice možete pratiti na Facebook stranici.

 

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA Osijek će na svom službenom You Tube kanalu objavljivati video materijale dječje književnosti.

 

Građa NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE u Zagrebu može se pretraživati i istraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom – Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv weba, Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova, Glagoljica.hr i Virtualne izložbe.

DRUŠTVA

 

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIH PREVODILACA na svojoj Facebook stranici pod oznakama #noviprijevodiDHKP #štoprevodimo #štočitati objavljuje preporuke za uzbudljivo štivo koje može kvalitetno ispuniti vrijeme u doba samoizolacije.

 

HRVATSKO DRUŠTVO PISACA pokreće projekt “Dnevnik iz karantene” u okviru kojega će se svakodnevno objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi i video prilozi pisaca odnosno samostalnih umjetnika. Od vikenda 28. i 29. ožujka, pa svakog sljedećeg vikenda, u suradnji s glumcima Zagrebačkog kazališta mladih objavljivat će se autorski video-prilozi “Glumci iz karantene” u kojima glumci interpretiraju tekstove iz “Dnevnika”. Radove možete pratiti putem službene stranice ovdje.

 

U okviru projekta KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO NIKUD na posebnom YouTube kanalu svakodnevno će se objavljivati originalan sadržaj hrvatskih umjetnika svih disciplina.

KLUBOVI

 

KLUB BOOKSA snimke gotovo svih književnih događanja, gostovanja pisaca i spisateljica održanim u klubu Booksa objavljuje na svojoj službenoj stranici https://booksa.hr/audio-video.

 

Na Facebook stranici KLUBA AZIMUT, uz podršku Kulturne udruge Fotopoetika, objavljuju se snimljeni recitali, čitanje pa čak i sviranje poezije, a svoje sudjelovanje potvrdila su brojna poznata imena.

ONLINE AKTIVNOSTI RAZNIH USTANOVA U VEZI KNJIŽEVNOSTI

 

U sklopu projekta PUTEVIMA FRANKOPANA izdana je prva zvučna slikovnica iz edicije o Frankopanima i frankopanskim kaštelima, posvećena Kraljevici. Više informacija uz slikovnicu dostupno je na poveznici.

Od ponedjeljka, 6. travnja 2020. godine, program RIJEČKOG SPORTSKOG SAVEZA "Sportska lektira" namijenjen učenicima nižih razreda osnovne škole, dostupan je svima i može se pratiti online na YouTube kanalu Riječkog sportskog saveza. Više informacija dostupno je na poveznici.

KULTURNA USTANOVA GOETHE-INSTITUT KROATIEN, u sklopu inicijative #ostanitedoma, predlaže izbor zvučnih knjiga iz svoje e-knjižnice koji je veoma raznolik s obzirom na teme, dob slušača i slušačica i njihove interese. Prijava u E-knjižnicu moguća je na poveznici.

ŽELJKA HORVAT-VUKELJA autorica je Hrabrice i Slikopriče, slikovnica koje se nalaze na popisu lektire učenika prvog razreda, a na stranici https://www.skolskiportal.hr/author/zeljka-horvat-vukelja/ objavljivat će se “Željkine priče za mali odmor” ponedjeljkom, srijedom i petkom iza 13 sati.

Knjige iz MALE KNJIŽNICE po izboru urednika Ivice Matičevića i Antuna Paveškovića od sada možete čitati i u "online" izdanju na mrežnim stranicama Društva i ogranaka koji će ondje predstavljati knjige objavljujući svakoga dana izabrane ulomke. Online izdanja potražite ovdje.

Internetsko izdanje novog broja "VIJENCA" dostupno je za besplatno čitanje na stranicama Matice hrvatske ranije nego inače. Novi broj Kriznog Vijenca potražite ovdje.

Knjižarski lanac HOĆU KNJIGU u suradnji s partnerima izdavačima pokrenuo je veliku knjišku akciju Knjigom protiv korone koja se provodi na dva načina - putem službene i Facebook stranice knjižarskog lanca gdje će svakoga dana u 19 sati jedan domaći autor čitati isječak iz najdraže knjige.

Na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi TOPOTEKA dostupno je više od 20 virtualnih arhivskih zbirki nastalih suradnjom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca diljem Hrvatske, koje okupljaju gradivo, sjećanja i znanja raspršeno u raznovrsnim privatnim, lokalnim i drugim zaboravljenim izvorima.

MUZEJSKI DOKUMENTACIJSKI CENTAR sastavio je tematski vodič kroz hrvatske muzeje i galerije koji sadržavaju ostavštine ili pojedine predmete povezane sa životom i radom književnika koji su rođeni i/ili su stvarali u Hrvatskoj.

DRŽAVNI ARHIV u Bjelovaru na svojim digitalnim platformama nudi virtualne šetnje te digitaliziranu građu arhiva - virtualna šetnja Bjelovarom putem starih razglednica, digitalna platforma koja prikuplja stare fotografije Bjelovara i Bjelovarčana, digitalizirani tjednik Bjelovarski list od 1958. do 1980. godine, dio arhivskog gradiva.

Ciklus virtualnih susreta PISCI NA MREŽI dugi niz godina omogućava ljubiteljima književnosti izravan kontakt s hrvatskim književnicima, prevoditeljima i kritičarima, a snimke održanih susreta mogu se pogledati na službenoj stranici.